Tokkelinstrumenten

De snaarinstrumenten worden verdeeld in twee groepen, de strijkinstrumenten en de tokkelinstrumenten. Van belang hierbij is de manier waarop de snaren in trilling gebracht worden. Bij de eerste groep wordt een aparte strijkstok gebruikt om de snaren te laten trillen. Bij de laatste groep worden de snaren aan het trillen gebracht door er met de vingers of een plectrum langs te tokkelen.

De instrumenten

De bekendste muziekinstrumenten in deze groep zijn de gitaar, harp, mandoline, banjo, luit en ukelele. De meeste instrumenten in deze categorie hebben een klankkast, zes snaren, een hals en stemschroeven. Vaak wordt het om de nek gehangen, met de linkerhand worden de vingers geplaatst om de verschillende tonen te bepalen, met de rechterhand wordt getokkeld. Er kunnen zowel losse tonen als akkoorden gespeeld worden. Bij akkoorden worden meerdere snaren gelijktijdig ‘aangeslagen’.

De gitaar

Het bekendste tokkelinstrument is wel de gitaar. De gitaar komen we zowel in de klassieke muziek als in de lichte muziek tegen. In de klassieke muziek wordt altijd gebruik gemaakt van een akoestische gitaar. In de popmuziek komt de akoestische gitaar ook wel voor (unplugged), maar meestal wordt er gebruik gemaakt van de elektrische gitaar.

De harp

In de categorie tokkelinstrumenten is de harp een beetje een buitenbeentje. Het instrument is veel groter en heeft veel meer snaren. De snaren van de harp zijn gespannen op een rechte klankkast die deel uitmaakt van een frame in de vorm van een driehoek. De snaren verschillen in lengte en daarmee ook in toon. Met behulp van pedalen kan de toonsoort veranderd worden. De harp wordt vaak als solo-instrument bespeeld en wordt regelmatig in het symfonieorkest gebruikt.