Toetsinstrumenten

Instrumenten die bespeeld worden door middel van een klavier of manuaal vallen onder de toetsinstrumenten. Het bekendste instrument uit deze categorie is de piano. Andere belangrijke instrumenten in deze groep zijn het orgel, klavecimbel en keyboard. Het klavier van deze instrumenten is opgebouwd uit witte en zwarte toetsen. De manier waarop het indrukken van de toetsen omgezet wordt in geluid verschilt per instrument.

De piano

Bij een piano of vleugel zijn de toetsen van het klavier verbonden aan een hamertje. Wanneer een toets ingedrukt wordt, slaat het hamertje tegen een snaar die zich in de klankkast bevindt en daarmee wordt de snaar in trilling gebracht en ontstaat het geluid. De piano heeft één klavier. Met behulp van pedalen kunnen tonen gedempt worden of juist een langere klank meekrijgen.

Het orgel

Het kerkorgel is een vreemde eend in de bijt bij de toetsinstrumenten. Het is eigenlijk een blaasinstrument dat bespeeld wordt met twee of meer klavieren. Bij het kerkorgel wordt gebruik gemaakt van lucht om het geluid te produceren. Het klavier wordt in feite gebruikt om de pijpen, waar de lucht doorheen moet stromen, te openen en te sluiten. Vroeger werd gebruik gemaakt van een blaasbalg, tegenwoordig wordt de wind elektronisch opgewekt. Naast het pijporgel kennen we ook nog het elektronische orgel. Hierbij wordt het geluid van het kerkorgel op elektronische wijze nagebootst.

Het keyboard en de synthesizer

Na de komst van het elektronische orgel stonden de ontwikkelingen niet stil. Het keyboard en daarna de synthesizer deden al snel hun intrede. Zij maken gebruik van elektronica om het geluid op te wekken. Met behulp van deze moderne instrumenten kunnen bijna alle soorten geluiden gemaakt worden. Het keyboard en met name de synthesizer zijn heel belangrijk geweest voor muziekgenres als house, techno, dance en trance.