Strijkinstrumenten

Niet alle snaarinstrumenten vallen in de categorie strijkinstrumenten. De manier waarop het snaarinstrument wordt bespeeld, bepaalt in welke categorie deze valt. Een gitaar valt daardoor in de groep van tokkelinstrumenten. De belangrijkste instrumenten waarbij met een strijkstok over de snaren gestreken worden zijn de viool, de altviool, de cello en de contrabas. Deze instrumenten samen vormen de basis van het symfonieorkest. Daarnaast kunnen ze als solo-instrument bespeeld worden of in een ensemble, zoals in een strijkkwartet of in een kwintet.

Van viool tot contrabas

Het kleinste strijkinstrument is de viool, deze kan dan ook de hoogste tonen produceren. De altviool is net iets groter dan de viool en wordt op dezelfde manier bespeeld. De cello is een stuk groter en deze wordt tussen de benen van de muzikant geplaatst tijdens het spelen. De contrabas is het grootst en deze heeft dan ook het laagste bereik. Om de contrabas te kunnen bespelen staat de muzikant meestal achter het instrument.

Onderdelen

De strijkinstrumenten verschillen weliswaar van grootte, maar ze zijn wel allemaal hetzelfde opgebouwd. De klankkast is heel belangrijk voor de kwaliteit van het geluid. De f-gaten zijn belangrijk om het geluid naar buiten te kunnen laten komen. De instrumenten hebben vier snaren die gespannen zijn over een kam. Door middel van de stemschroeven bij de krul van het instrument kunnen de snaren gestemd worden. Een losse strijkstok wordt gebruikt om de snaren in trilling te brengen.