Mix programma’s

Mix programma’s voor beginners
Heb je ook altijd al eens plaatjes willen mixen? Dat kan nu heel gemakkelijk op je computer. Wil je het eerst eens proberen en niet direct een programma aanschaffen, download dan gratis dj software van internet, of gebruik een probeerversie van een betaald mix programma. Voorbeelden van dj software die je gratis kunt downloaden of proberen zijn ‘virtual dj’, ‘deckadance’ en ‘djay’. Maar als je even zoekt vind je er al snel veel meer.

Mixen
Heb je een mix programma gekozen, dan kun je aan de slag. Het beste kun je eerst een tijdje oefenen met het aan elkaar mixen van twee nummers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de twee nummers, op het moment dat je ze in elkaar over wilt laten lopen, ze in hetzelfde tempo spelen. Zorg er ook voor dat je de bas van de nummers op dat moment wat zachter zet, deze zullen namelijk op hetzelfde moment gaan klinken. Als ze op normale sterkte blijven staan, dan zal dit veel te overheersend zijn.

Special effects
Als het je goed lukt om nummers in elkaar over te laten lopen, dan kun je ook proberen speciale effecten toe te voegen. De meeste dj software beschikt over verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ‘scratchen’ alsof je vinyl plaatjes ouderwets heen en weer draait op de draaitafel. ook kun je meestal heel eenvoudig ‘loops’ (=cirkels) maken waarbij een bepaald patroon steeds herhaald wordt. Als je het mixen echt goed onder de knie wilt krijgen, dan is het in ieder geval heel belangrijk om veel te oefenen! Je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat en je steeds meer technieken onder de knie krijgt.