Inspiratie voor songteksten

Songteksten kunnen over verschillende dingen gaan. Maar hoe begin je eraan?

Inspiratie uit andere songteksten

Een songteks gewoon overnemen, is natuurlijk plagiaat, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn. Je kan bijvoorbeeld een regel uit een songtekst halen. Deze schrijf je dan op een blad papier. Hierop zoek je dan een regel die rijmt, maar die inhoudelijk niets te maken moet hebben met de eerste regel. Deze zelfgeschreven regel kan je dan gebruiken als eerste regel voor jouw songtekst.

Sterke stories

Sterke verhalen kan je omvormen tot een pakkende songtekst. De meeste songteksten rijmen, maar dit is geen vereiste. Je kan ook een verhaal proberen te vertellen. Een verhaal uit de boekjes of eentje dat je toevallig gehoord hebt, kan hiervoor bruikbaar zijn. Er zijn songteksten die geschreven zijn om goed te klinken en die over niet zo heel veel gaan, maar dat betekent niet dat er geen verhaal mag zijn.

Eigen ervaringen

Natuurlijk kan het verhaal ook over jezelf gaan. Wanneer je iets meemaakt, kan je hierover schrijven. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Onbenullige dingen, grappige dingen, maar ook verdrietige dingen. Je kan een songtekst gebruiken als een soort therapie. Het voordeel van een songtekst is dat het best dramatisch mag zijn. Je mag dus overdrijven.

Kijk eens rond

Dit zijn een aantal dingen waar je inspiratie voor een songtekst uit kan halen. Als geen van deze je lukt, is er nog een laatste tip: kijk eens rond. Kijk eens om je heen en zoek naar voorwerpen. Dit kan een boom, een stoel of iets helemaal anders zijn. Beeld je eens in dat je daarover een liedje schrijft. Zo kan je bijvoorbeeld een apart liedje hebben over de ervaringen van een stoel.

Veel schrijfplezier!