Hoe schrijf je een goede songtekst?

Meer nog dan akkoorden of riffs vormt een goede tekst de fundering van een popsong. Een sterk liedje schrijven vraagt dan ook meer dan wat karamellenverzen. Hoe het dan wel aanpakken? In vier tips leggen we het je uit.

1. Ga voor persoonlijk en universeel.

Schrijf enkel over wat je raakt, wat dat ook is. Als je niet meent wat je zingt, merkt je publiek dat namelijk en verliest de tekst zijn waarde. Anderzijds is het interessant voor een concertganger om zich te kunnen herkennen in je tekst, vandaar dat liedjesschrijvers vaak vertrekken vanuit een persoonlijk gevoel, dat toch bij velen bekend is.

2. Rijd eens offroad.

Wanneer je een invalshoek zoekt om over jouw geliefkoosde thema te schrijven, telt slechts één credo: niets is te gek. Veel songwriters durven de platgetreden paden niet te verlaten, wat vaak leidt tot de gekende passie-en-vuur-retoriek. Wie daarentegen resoluut voor gedurfde en originele wendingen kiest, kan zijn tekst gemakkelijker laten opvallen tussen gelijkaardige songs.

3. Een goed liedje schrijven: ABBA of niets?

Er bestaan wel degelijk goede nummers buiten “Chiquitita”, maar ik bedoel natuurlijk het rijmschema. Misschien een leuk idee voor jouw nummer, aangezien het zelden voorkomt en de klassieke AABB vele kelen uithangt. Tenzij je het rijmen achterwege wil laten, waarom niet?

4. Kijk die tekst nog even na!

Om een goed liedje te schrijven, dien je niet alleen de afzonderlijke elementen te verzorgen, maar ook het geheel. Zo is het enorm leuk wanneer de groove van de muziek in je tekst is “ingebakken”. De makkelijkste manier om dit gedaan te krijgen, is het gebruik van jamben, d.w.z. het zo veel mogelijk afwisselen van beklemtoonde en niet-beklemtoonde lettergrepen (cf. Kijk die tekst nog even na!).