Blaasinstrumenten

Deze groep instrumenten kan verdeeld worden in twee categorie├źn, namelijk in de houten en de koperen blaasinstrumenten. De verdeling is gemaakt op basis van het materiaal waarvan de instrumenten gemaakt zijn. Uitzonderingen hierop zijn de saxofoon en de dwarsfluit, die bij de houten instrumenten ingedeeld zijn. Bij de saxofoon heeft dat te maken met de manier waarop het geluid ontstaat, namelijk door middel van een enkel riet. Bij de dwarsfluit heeft dat te maken met de historie, de vroegere fluiten werden altijd van hout gemaakt.

Koperen blaasinstrumenten

De instrumenten uit deze categorie hebben allemaal een mondstuk, waarbij het geluid geproduceerd wordt door het trillen van de lippen. De belangrijkste instrumenten in deze categorie zijn de trompet, de trombone, de tuba, de bastuba en de hoorn. Het koper is te vinden in de fanfare, het harmonieorkest en in het symfonieorkest. De trompet en de trombone zien we ook veel in de popmuziek en de jazzmuziek.

Houten blaasinstrumenten

Er zijn verschillende manieren waarop geluid gemaakt wordt bij deze instrumenten. Bij de fluit wordt de lucht als het ware gespleten en zo in trilling gebracht. Bij de klarinet en de saxofoon wordt gebruik gemaakt van een enkel riet dat op een mondstuk wordt geplaatst. De hobo en de fagot gebruiken een dubbelriet dat in het instrument wordt gestoken. De hobo, fagot, dwarsfluit en klarinet zien we vaak terug in het symfonieorkest en het harmonieorkest. De fluit en saxofoon komen we ook regelmatig tegen in de lichte muziek.