Tips voor dj’s


Dj’en zit in de lift. De laatste tijd schaffen steeds meer mensen een muziekinstallatie aan om zich aan de kunst van het plaatjes draaien te wagen. Velen denken echter vooral aan succes en credibility i.p.v. aan de opbouw van een degelijkse set. Waaraan dan wel te denken? Hier zijn alvast enkele dj tips.

Mixen naar eigen smaak

Ten eerste is het belangrijk om een stijl te zoeken die bij je past. Hypes volgen als die je niet bevallen, is dan ook compleet zinloos, want de meeste fuifgangers hebben het meteen door als een dj tegen zijn zin staat te spelen. Als je bijvoorbeeld niets hebt met dubstep, draai het dan gewoon niet, hoe populair Skrillex en DJ Fresh ook zijn.

Toch mag je ook je publiek niet uit het oog verliezen. Je speelt tenslotte voor hen. Probeer daarom ook eens uit je stijl te stappen en hier en daar een stijloverschrijdende song in je set te steken, eventueel in een remix, om zo een breder publiek aan te spreken. Het zal namelijk weinig voorkomen dat je voor een zaal bestaat die uitsluitend uit technofans of hardstyleliefhebbers bestaat.

Klein en creatief beginnen

Een goede dj vertrekt daarnaast altijd vanuit het songmateriaal. Probeer dus eerst een solide set samen te stellen, die qua opbouw en variatie goed aan elkaar hangt, alvorens je je helemaal laat gaan met effectenknoppen en ingewikkelde overgangen. Wanneer je ietwat gevorderd bent, kan je natuurlijk al eens iets proberen.

De laatste dj tip is meteen ook de belangrijkste: wees creatief. Ga actief op zoek naar nummers die nog relatief onbekend zijn of naar verborgen pareltjes van bekende dj’s, die desondanks toch voor sfeer zorgen. Dat houdt zowel je publiek als jezelf scherp en zal bewondering oogsten bij de fuifgangers.

Comments are closed.